Hosting Nedir?

Hosting Nedir?

Sanal dünya olarak adlandırdığımız internet; aslında yaşadığımız dünyanın simüle edilmiş versiyonudur. Diğer bir söylemle; internet dünyası kurgulanırken gerçek dünya bire bir kopyalanmıştır. Gerçek dünyada var olan binalar; sanal dünyadaki web siteleridir. Nasıl bir binanın kurulması için bir arsa gerekli ise; sanal bir binanın, yani bir web sitesinin de kurulması için bir arsa gereklidir. Bu arsanın internetteki karşılığına web hosting denir.

Web hosting temelde sitenizin 24 saat açık tutulduğu bir bilgisayara aylık ya da yıllık periyotlarda ücret ödemenizdir. Ziyaretçiler aslında sizin web sitenize gitmek için; web sitenizin 24 saat açık tutulduğu bilgisayara bağlanırlar.

Hosting hizmeti verilen bilgisayarlar sıradan makineler değildir. Evinizde bulundurmak için ciddi bir bütçe ayırmanız gereken bu bilgisayarlara ilgili bütçeyi ayırsanız bile; gerekli internet hızını yakalayamayacağınız için sitenizi host etmeniz olanaksızdır.

Hosting hizmeti veren bilgisayarlar; datacenter olarak tabir edilen, yüksek internet erişimine sahip, her türlü doğal afetten korunaklı inşa edilmiş, elektrik kesintisi yaşanmayan binalarda bulunurlar.

Hosting vs Server: Arasındaki Farklar Nelerdir?

Yaşadığımız dünyada kendi arsası olan müstakil binalar ve ortak arsa kullanan apartmanlar vardır. Hosting hizmeti; bir apartmanın inşa edildiği araziye benzer. Bu arazide birden fazla web sitesi barındırılır. Web hosting hizmetinde; datacenter’da bulunan bilgisayar üzerinden birçok site barındırılmaktadır.

Server ise internetin müstakil arsalarıdır. Server; tek bir site için kullanılabileceği gibi, web hosting hizmeti sağlamak için birden çok siteye de tahsis edilebilir. Anladığınız üzere datacenter’da bulunan her bir bilgisayar aslında bir server’dır.  Eğer web siteniz tek başına  bir server (sunucu veya dedicated olarak da isimlendirilir) üzerinde barındırılıyor ise; internetteki araziniz müstakil demektir.

Genelde yüksek trafik (yani ziyaretçi sayısı) ve yüksek bant genişliği (bandwith, yani saniyede iletilmesi gereken veri miktarı) gerektiren projelerde server kullanılır. Fakat başlangıç aşamasındaki web sitelerinde server tercih etmek gerekli değildir. Zira server; normal bir web hosting hizmetinden oldukça pahalıdır.

Hosting Ne Amaçla Kullanılır?

Hosting buraya kadar anlattığımız üzere; sitenizin 24 saat erişilebilir olması için kullanılmaktadır. Fakat bunun dışında da farklı amaçlarla hosting kullanımı yapılmaktadır.

Hosting; aslında sunucu isimli bilgisayarda kiraladığınız bir alandır. Bu alanın doğal olarak bir depolama kapasitesi vardır. Dolayısı ile bir web hosting, aynı zamanda internet üzerinden sürekli erişebileceğiniz bir depolama alanı olarak da kullanılabilir.

Satın aldığınız bir hosting üzerine Windows veya Linux işletim sistemi kurarak uzaktan bağlantılı bir bilgisayar gibi kullanabilmeniz de mümkündür. Özellikle, yüksek boyutlu ve hızlı dosya transferleri için bu metot kullanılır. Yalnız burada dikkat etmeniz gereken; hosting aldığınız firmanın bu duruma izin verip vermemesidir. Bazı firmalar upload/download için hosting kullanımına izin vermezler.

Hostinglerin bir diğer amacı da mail server olarak kullanılmalarıdır. Firmanıza ait mailleri göndermek, almak, arşivlemek için de internet üzerinde bir alana sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca Android ve IOS tabanlı bazı uygulamaların yönetim ve dosya depolama ihtiyaçları için de hosting gereksinimi bulunmaktadır.

Bir bilgisayara bağımlı kalmadan, internet erişimi olan her cihazdan bağlanmak istenilen uygulama ve programlar için de hosting kullanılır. Örneğin muhasebe programları, araç takip programları gibi programlar bir hostinge kurulur ise internete bağlanan her cihazdan bu programlara erişmek mümkün olur.


16/08/2020 20:24
hosting, hosting nedir